Firma Åke Lindgren
En mycket givande dag den 17 augusti 2017
Dagens första besök var på Morups Samtidsmuseum
På den gula byggnaden vid gamla E 6 i Morup, som ägs av Ingvar Johansson, står tre bokstäver: FLC. Förkortningen betyder Forced Landing Collection, vilket kan översättas med Nödlandningarnas samling.
Svenskarna har sina många skiftande och speciella intressen, och några är alldeles särskilt fascinerade av flyghistoriska minnen från andra världskrigets dagar då utländska krigsflygplan ibland nödlandade eller störtade i Sverige.
– Mitt flygintresse har jag haft sen jag var barn. Som 14-åring började jag cykla fram och tillbaka till Varberg för att där kunna segelflyga, berättar Ingvar Johansson, Morupsbo och delägare i Morups åkeri.
I början på 1990-talet engagerade han sig i bärgningen av Mustangen i Skummeslöv. Tre ton delar från den då bortglömda men återupptäckta Mustangen, ett jaktplan som den amerikanske piloten Edward Phillips dödsstörtade med 1944, grävdes fram ur marken. En del av dessa delar tillhör nu museisamlingen som öppnat i Morup.
Men här finns väldigt många andra flygminnen från andra världskriget, från ransoneringskuponger till flygmotorer.
– Och de här två skolflygplanen, en Klemm 35 och en Tiger Moth, har vi lånat från det svenska flygplanet som inte haft plats att ställa ut dem, säger Bengt Hermansson och förevisar de bägge planen som upptar en ansenlig del av ytan i det lilla museet.
Hermansson bor i Skogstorp och är ordförande i Föreningen Swedish Forced Landing Collection som driver det lilla museet, vars lokaler invigdes med cider och kanelbullar i lördags. Han är själv engagerad i renoveringen av en Heinkel, ett tyskt plan som störtade under kriget.
Mycket vrakgods har grävts upp ur historien, och än så länge tycker entusiasterna att de har ett museum som bara är halvfärdigt. Men det är å andra sidan ett museum som nog aldrig blir helt färdigt, eftersom de ideella krafterna inte är outtömliga och ständigt nya fynd lär tillkomma. Att den svenska föreningen, med medlemmar från Kiruna till Smygehuk, har tagit sig ett pampigt engelskt namn beror på att man gärna knyter internationella kontakter, inte minst med tanke på att krigshistorien är ännu mer närvarande i de länder som utkämpade kriget.
Nästa besök är:
ETT VÄRLDSARV MED GLOBAL RÄCKVIDD
Grimeton Radiostation, Varberg, är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.
Nedan några bilder från besöket